Nepieciešams:
- siers vai biezpiens
- sviests - 1/3 daļa no siera
- ūdens - 1/7.5 daļa no siera
- citronskābe - 1/38 daļa no siera (1/25, ja izmantot cietu sieru)
- pārtikas soda - 1/31 daļa no siera (1/21 ja izmantot cietu sieru)
Recepte
- Katlā ar biezu apakšu, un augstām sienām ielejiet ūdeni.
- Uzsildiet ūdeni un izsķīdiniet tajā citronskābi.
- Noņemiet no plīts un ar mazo daudzumu pievienot sodu, lai neaizbeg.
- Kad pazūd putas, lieciet atpakaļ uz plīts, lai sasniegtu vārīšanās temperatūru.
- Noņemiet katlu no plīts. Nātrija citrāta šķīdums ir gatavs.
- Atsevišķā katlā izkausējiet sviestu un pievienojiet sarīvētu sieru (biezpienu).
- Pārlejiet nātrija citrāta šķidrumu (to, ko tikko pagatavojāt) katlā, kur jau atrodas siers ar kausēto sviestu.
- Visu izmaisiet un uzsildiet līdz 80-90C.
- Nepārtraukti maisiet, lai nepiedeg (aptuveni 2 min). Ātrākam rezultātam karsto masu var sablenderēt ar rokas blenderi.
- Salejiet burciņās un pārklājat ar pārtikas plēvi virsmu, lai dzesēšanas laikā gaiss nepiekļūtu kausētajam sieram.
Noderīgi:
Galvenais priekšnosacījums, lai sanāktu kausētais siers, ir sāls - kausētājs. Ir vairāki tā saucamie kausētāji:
- Nātrija citrāts - viela, kas pārtikas rūpniecībā tiek apzīmēta kā E331 un ir plaši izplatīta gan gāzēto dzērienu un bērnu pārtikā, gan zāļu sastāvā. To var iegūt savienojot citronskābi, pārtikas sodu un ūdeni un tas ir pieejams ikvienā mājsaimniecībā. Nātrija citrātam jeb sodas un citronskābes savienojumam ir sekojošās īpašības: antioksidants, emulgators, stabilizators un konservants. Lai nevienu šie vārdi nebiedētu, kā konservanti tiek uzskatīti arī cukurs, sāls, ēteriskās eļļas, eikalipts un daudz citu vielu, kas iznīcina baktērijas.
- Pirofosfāts - viela, kas pārtikas rūpniecībā tiek apzīmēta kā E450 un tiek izmantota kausētā sierā "Dzintars" ražošanā. Maksimāla dienas deva ir 70mg.
- Ūdens, sviesta un siera attiecības var mainīt. Ja pievieno mazāk sviesta, sanāks produkts līdzīgs siera desai.
- Kausētāja (Nātrija citrāta) procentuālais sastāvs parasti ir 2-4% no siera masas.
- Ja tiek izmantots taukains un sauss/izkaltis siers un pēc sastāvdaļu sajaukšanās atdalās tauki, bet siers nekūst, tad ir jāpievieno klāt piens, lai to atšķaidītu.