Nepieciešams:
- 10l piena
- Micromilk LHR/A: 0.6gr vai 0.18gr (0.06 devas), vai Lactoferm SLBH siera kultūra: 0.6gr (vai 1/8 siera mērkarote)
- Lipāze: 1.2gr (vai 1/4 siera mērkarote)
- Kalcija hlorīds (CaCl2): 2.5ml
- Renīns: 1ml (stiprums 710 - 739 IMCU/ml)
- Annato (E160b): 10 pilieni (neobligāti)
- Pārsatināts sāls šķīdums vai sāls koncentrācijas robežās 20-25% (sālīšanai)
(Video ir pieejami subtitri vairākās valodās)
Recepte
Sagatavošana
(1st. 40min.)
|
Gatavošana (3st. 10min.)
|
Presēšana un sālīšana (10st. 30min. + 12st.)
|
* Svaigi slauktam pienam, pateicoties baktericīdām vielām, dažas stundas piemīt baktericīdās īpašības, tā saucamā baktericīdā fāze, kad notiek baktēriju vairošanas nomākšana. Atdzesējot pienu, tiek pagarināts baktericīdās fāzes ilgums. Ja piens iegūts, stingri ievērojot sanitāros noteikumus un strauji atdzesēts līdz + 4 0 C, baktericīdās fāzes ilgums ir 24 stundas un vairāk. Netīram pienam tādā pašā temperatūrā ir vismaz divas līdz trīs reizes īsāks baktericīdās fāzes periods. Neatdzesēta piena fāzes ilgums ir vidēji 2 stundas. (Avots: http://www.ezerzeme.lv/lv/zinas/noderigi/5222/par-piena-kvalitati).
** No kalcija hlorīda un renīna daudzuma ir atkarīgs piena koagulācijas (sabiezēšanās) laiks. Ar tiem var regulēt koagulācijas laiku, kuram ideālā gadījumā vajadzētu sastādīt 12min. Piemēram, ja pirmajā reizē Jūsu piens ir sabiezējis pēc 20min, tad nākamreiz palieliniet fermenta devu.
**** Sāls šķīdumu var pagatavot šādi: 1 litrs sūkalas, 180gr sāls (nedrīkst izmantot jodēto sāli), 5-10 pilieni kalcija hlorīda, tējkarote etiķa. Ieteicams iegādāties hidrometru, lai noteiktu sāls koncentrāciju šķīdumā, jo pēc katras sālīšanas reizes tas atdod sāli sieram.